Foto bij 3   E

Basisschool Mulinga

Vandaag nemen we een kijkje op de basisschool van ons kinderzorgcentrum in Mulinga. Het gebied ligt afgelegen en de mensen zijn erg arm. Onderweg rijden we vrijwel alleen maar over zandwegen en onze landcruiser past maar net over de smalle bruggetjes die we passeren. Op de oevers van de rivier doen vrouwen de was. Het laatste stuk wordt de weg zo smal, dat het bijna geen weg meer lijkt. En dan zien we de rode daken van ons kinderzorgcentrum tevoorschijn komen. We zijn er!

Op het terrein staan twee nieuwe schoolblokken, een kerk, een weeshuis en huizen voor de dominee, matron en hoofdonderwijzer. Vandaag spreken we de hoofdonderwijzer: Mr. Blessings Hastings Namalele. Bij de ingang van zijn kantoor ligt een vrolijkgekleurde deurmat. ‘Zelfgemaakt door mijn vrouw’, vertelt hij trots. Op zijn bureau een radio om van het laatste nieuws op de hoogte te blijven. En er staat een kast met speelgoed voor de kinderen. 

Kunt u wat vertellen over de basisschool?
‘Toen ik hier begin 2022 kwam werken, was er geen basisschool. Er was alleen een dagcentrum en kleuterschool. Sindsdien is er veel veranderd’, vertelt Mr. Namalele. ‘Kort na mijn komst zijn we gestart met klas 1 tot en met 4 en inmiddels hebben we ook een klas 5’. De basisschool in Mulinga is de eerste reformatorische basisschool in de omgeving. 

Hoe heeft de basisschool zich verder ontwikkeld?
‘Na de komst van de basisschool, is de school onder mijn leiding  geregistreerd bij het Ministerie van Onderwijs. Het Ministerie heeft een bezoek gebracht aan onze school en was erg onder de indruk van wat ze hier in Mulinga zagen. Veel scholen doen er 4 tot 5 jaar over voordat ze een certificaat en registratienummer krijgen. Het Ministerie was verwonderd dat wij binnen één jaar al aan alle criteria voldoen. We zijn een groeiend centrum en ook de gezondheid en resultaten van de leerlingen zijn verbeterd, dankzij het teamwerk van ons personeel.’ 

Hoe zou u het team in Mulinga omschrijven?
‘We werken echt als één team: wij als senior staff, de leerkrachten, kookmoeders, en alle anderen. Iedereen werkt hard. We beginnen 7 uur 's ochtends en nadat de school om 3 uur sluit, blijven de leerkrachten vaak nog tot 5 uur op school. Bijvoorbeeld om lessen voor te bereiden of om bijles te geven. Discipline is voor ons team belangrijk. Als team hebben we een voorbeeldfunctie voor onze leerlingen. Het is belangrijk dat leerlingen groeien: in geestelijk opzicht, in sociaal opzicht en in discipline. Onze ambitie is dat leerlingen in groep 8 slagen met flying colours’. 

Welke ontwikkelingen ziet u voor de komende periode?
‘Binnen een paar jaar verwachten we ook groep 6, 7 en 8 te hebben. Daarnaast zijn we bezig met het bouwen van huizen voor de leerkrachten en een eigen waterput. Met een eigen waterput is het risico op besmet water kleiner en hoeven de kinderen minder ver te lopen voor water.’ 

Wat is het meest bijzondere wat u als hoofdonderwijzer heeft meegemaakt?‘De dag dat het Ministerie een bezoek bracht aan onze school. We waren heel blij dat onze school is geslaagd, die dag vergeten we nooit.’

Justin (7 jaar) uit klas 1
Sinds vorig jaar gaat Justin bij ons naar school. Samen met zijn zus, twee neefjes en een nichtje woont hij bij zijn oma. Ouders heeft hij niet meer en zijn oma is al 86 jaar oud. In hun tuin staan drie fruitboompjes en ze verbouwen maïs. Dieren hebben ze niet en de oogst is niet genoeg om van te leven. Daarom probeert Justins oma daglonerswerk te doen om toch wat geld te verdienen voor eten. Justin is begonnen op onze kleuterschool en gaat sinds kort naar klas 1. Hij geniet erg op de basisschool. Water halen vindt hij leuk en in de pauze speelt hij vaak voetbal. Ook luistert hij graag naar Bijbelverhalen over de Heere Jezus. We hopen dat dit onderwijs gezegend mag worden.

De cijfers op een rij:
226 leerlingen:133 gesponsorde leerlingen 93 privéleerlingen

Inmiddels 7 klassen: 2 kleutergroepen groep 1 t/m 5
23 personeelsleden: Matron (1), dominee (1), hoofdonderwijzer (1), leerkrachten (8), kookmoeders (4), (assistent) weeshuismoeders (2), wachtmannen (5), tuinman (1)

Benieuwd hoe kinderen in Malawi les krijgen? Of wat ze in de pauze doen? Bekijk dan deze video waarin we een kijkje nemen in groep 5

TIMOTHEOS LOGO


IBAN: NL57 RABO 0161 4855 02 t.n.v. St. Timotheos
BIC: RABONL2U
RSIN/ANBI: 850882990
KvK: 53445392

Stichting Timotheos
t.a.v. mw. J.G. Bos-Klaassen
Galileïlaan 23D
6716 BP Ede
Email: secretariaat@timotheos.nl

Magazine
Vacatures
Contact