‘Als je de grond onder je voeten verliest’, zo luidt het thema van dit magazine. Misschien doet dit u denken aan iets uit uw persoonlijke leven. Wat kan er soms veel verdriet zijn, waardoor het voelt alsof de grond onder je voeten weggaat...
In Malawi is er ook verdriet. Sommige verdrietige dingen zijn hier in de dorpen zelfs heel gewoon. Denk alleen al aan de huizen waarin men woont. Hooguit twee vertrekken, een grasdak dat lekt en vaak is er niet voldoende eten. Hoe zouden we daar in Nederland op reageren?
Vergelijken is moeilijk. Wat voor ons niet normaal is, is voor Malawiërs wel normaal. Zij hebben er misschien minder verdriet van dan wij, met onze westerse blik, zouden verwachten. Want als je bijna niets hebt, wat kun je dan verliezen? Toch kunnen we verschil maken in het leven van deze mensen. Daarvan wil ik in dit artikel iets met u delen.
Veldwerker Gerrit:
We gingen naar Chigumukire, ik weet het nog goed. Ik was voor de tweede keer in Malawi. Er waren plannen om een kinderzorgcentrum te openen in Chigumukire. Er was toen (september 2015) alleen een kleuterklas in een lokaal kerkgebouw.
Woorden schieten tekort om te beschrijven wat ik daar zag. Honderden kinderen in een klein gebouwtje. Zo dicht op elkaar dat de meester er niet tussendoor kon lopen. Voorin de kerk probeerde de meester zijn schoolklas in toom te houden. En het was niet eens pauze. De kinderen waren laaiend enthousiast om blanken te zien. Ik zag aan de gescheurde kleren hoe arm ze waren. Veel hadden haaruitval en vooruitstekende buiken, kenmerken van ondervoeding.
Ik vond het onbegrijpelijk dat ze zo vrolijk konden zijn, ondanks de schrijnende omstandigheden. We begrepen later van de meester dat bijna alle kinderen wees zijn. Nu ik zelf al een aantal jaar in Malawi woon, weet ik dat men gemiddeld tot twee maanden na de oogst genoeg te eten heeft. De andere tien maanden is het overleven, hopen op een klusje dat genoeg verdient voor één maaltijd per dag.
Inmiddels staat in Chigumukire één van de zes kinderzorgcentra van Timotheos. Met maximaal 50 kinderen in een klas. Maar de hierboven beschreven onderwijs- en leefsituatie is voor duizenden kinderen op overheidsscholen nog steeds aan de orde van de dag.