Eens vroeg een jongen uit Malawi: woont u in een huis van steen? Dat vond hij heel bijzonder. Hij kon er zich geen voorstelling van maken. Wie weet herkent u dit andersom en kunt u zich ook lastig voorstellen hoe het zou zijn als u in een van hun huizen zou opgroeien. Het thema van dit magazine ‘écht vaste grond onder je voeten’ deed me denken aan de geschiedenis van de wijze en dwaze bouwer. Ons aardse huis kan wankel of stevig zijn, maar hoe is het met ons levenshuis? Als het fundament van ons levenshuis niet in Christus is gegrondvest, dan zal onze val groot zijn. Als door genade Christus onze Rotssteen is, dan zal Hij ons tot een zeer vast Huis zijn. Een Huis dat bestendig is voor de aardse levensstormen en eeuwig stand zal houden. (Psalm 31).
Toelichting bij foto’s:
Foto 1: Links Mr. Chakholoma, manager Evangelisatie en rechts Mr. Nsamboh assistent-manager Evangelisatie.
Foto 2: Mr. Nsamboh sluit regelmatig (samen met Mr. Chakoloma) aan bij de Bijbellessen om te observeren en leerkrachten toe te rusten.
Foto 3: De mannen worden bij binnenkomst netjes gegroet door de kinderen.
Foto 4: De docent bereidt de Bijbelles voor.
Foto 5: Lesobservatie
Dit jaar was er in Malawi geen cycloon zoals voorgaande jaren, die de huizen verwoestte, maar een intense droogte waardoor veel mensen nog minder oogst hebben dan anders en er nog meer honger is.
Te midden van deze weerbarstige realiteit mogen wij dagelijks Gods Woord brengen in de levens van onze kinderen, jongeren en hun families. In dit magazine spreken we Mr. Nsamboh. Vanuit zijn rol als assistent-manager evangelisatie is hij nauw betrokken bij het Bijbelonderwijs.
Een geboren verteller die niet stilzit
Mr. Nsamboh is een geboren verteller, die graag preekt of Bijbelverhalen vertelt aan de kinderen. Ondanks dat hij niet makkelijk stilzit, neemt hij voor het interview echt even de tijd. Soms weegt hij zijn woorden bedachtzaam, maar meestal vertelt hij vol passie en met de nodige armgebaren. Naast zijn werk voor Timotheos helpt Mr. Nsamboh mee met het vertalen van de Bijbelverklaring van Matthew Henry vanuit het Engels naar het Chichewa en gaat hij als ouderling regelmatig voor in de zondagse diensten in Mbulumbuzi en Mulinga.
Christus als enige redding
‘Bijbelonderwijs is de kern van ons werk’, begint Mr. Nsamboh. ‘In Spreuken 9 lezen we dat het beginsel der wijsheid de vreze des HEEREN is en dat we onze kinderen hierin moeten onderwijzen als ze jong zijn.’
Onze kinderen zijn psychisch kwetsbaar en missen daarin de steun die zij nodig hebben. De enige manier waarop wij hen écht kunnen helpen is door hen te wijzen op Christus: de Bron van redding van onze zonden.
Dan zullen ze verantwoordelijke burgers van dit land worden en verantwoordelijke mannen en vrouwen in hun gezinnen, waardoor het Woord van God verder verspreid zal worden tot aan de einden der aarde.’
De dominee en leerkrachten als schakel
Op veel verschillende manieren vertellen wij het Woord van God aan onze kinderen en onze medewerkers.
De dominee, die aan elk kinderzorgcentrum verbonden is, en de leerkrachten, spelen een belangrijke rol in het Bijbelonderwijs. Naast de dagopening door de leerkrachten, vertelt de dominee elke dag met de lunch een Bijbelverhaal en op zondag geeft hij met enkele leerkrachten zondagsschool. Verder onderwijst hij de weeskinderen en geeft hij catechisatie aan de scholieren op het voortgezet onderwijs.
Bijbelonderwijs in ontwikkeling
‘Niet alleen onze kinderen, maar ook hun verzorgers en onze medewerkers krijgen Bijbeltoerusting. Met onze manager Mr. Chakholoma geef ik trainingen aan de medewerkers en sluit ik regelmatig aan bij de Bijbellessen om te observeren.
Deze toerusting is belangrijk. Er was bijvoorbeeld een nieuwe medewerker die uit een Pinkstergemeente afkomstig was. Hij had wel over Jezus gehoord, maar dacht dat Jezus de zoon van Jozef was en wist niet dat Jezus de zoon van God is.
Ook op andere vlakken zijn er ontwikkelingen geweest. Zo waren de lestijden voor het Bijbelonderwijs korter dan de andere vakken. Die zijn nu op alle centra gelijkgetrokken met de andere vakken.
Daarnaast merkten we dat de weeshuismoeders elk op hun eigen manier invulling gaven aan het Bijbelonderwijs. Ook hen hebben we een training gegeven. Je kunt hen nieuw evangelisatiemateriaal geven, maar dan moeten ze ook weten wat ze er mee kunnen.’
Een weerbarstige praktijk
Ook in Bijbelonderwijs zijn problemen onvermijdelijk. In Malawi zijn de meeste mensen christen of moslim. De Bijbel is het wapen voor een christen, maar in Malawi hebben we geen leescultuur. Ook kan niet iedereen lezen.
De Heilige Geest die werkt
Hoe gaat u daarmee om? ‘Dat is een uitdaging. Je wilt iemand overtuigen dat Jezus Christus de Zaligmaker is, maar daarvoor is de kracht van de Heilige Geest nodig.
Wij mogen getuigen, alleen de Heilige Geest kan overtuigen
Als Hij in ons werkt, mogen wij hen dicht bij Hem brengen. Ik weet dat ik dan niets kan doen, maar het weer in de handen van God mag leggen.’ Bidt u met hem mee?
Vaste grond in Christus
Ons gebed en verlangen is dat onze kinderen en hun families zo niet alleen vaste grond onder de voeten krijgen in hun dagelijks bestaan, maar uit genade ook in Christus als eeuwig Fundament. Want gij weet de genade van onzen Heere Jezus Christus, dat Hij om uwentwil is arm geworden, daar Hij rijk was, opdat gij door Zijn armoede zoudt rijk worden.
(2 Korinthe 8:9)
Bekijk de video:
Evangelisatie in beeld
Op veel momenten van de dag gaat de Bijbel open op de kinderzorgcentra. Dominee Jere en Mr. Nsamboh vertellen erover. Kijkt u mee?
Bekijk de video.
Zending en evangelisatie in Malawi