Foto bij 0

Noodhulp: Huizenbouw

Eindelijk komt er beweging in het laatste gedeelte van de noodhulp. Naast het ‘agogo feeding’ progamma, komt de herbouw van huizen nu in beeld.

Het was een aardig lange discussie over hoe de herbouw van de huizen toch dient te gebeuren. Iedereen heeft andere ideeën en het is best moeilijk om tussen al de regels door te lezen en de beste oplossing te kiezen met het geld dat we ontvangen hebben. Uiteindelijk zijn we met een mooi plan gekomen. Op elke dagcentra zijn er tussen de 15 en 25 kinderen, wiens huis is ingestort of zo goed als is ingestort. In totaal zijn dit bijna 150 gezinnen. We hebben de hoge traditionele leiders bij elkaar geroepen en het volgende plan gedeeld. Al de gezinnen die in aanmerking komen, worden per dagcentrum bij elkaar geroepen. Als alle gezinnen instemmen tot een samenwerking om weer huizen te bouwen, kunnen ze beginnen met stenen bakken. We gaan dus niet huis voor huis, maar gezamenlijk meerdere huizen. Als de een te zwak is, kan de ander helpen. De een is goed in metselen, de ander kan dan weer water dragen. Zo wordt het een gezamenlijk project.  

Als ze klaar zijn met stenen bakken, worden wij weer ingelicht. Als er genoeg stenen gebakken zijn om al de huizen in het dorp te metselen, gaan wij van start om funderingen te bouwen. In alle discussies werd al snel duidelijk dat de fundering echt het belangrijkste gedeelte van het huis is. Daarom hebben wij ervoor gekozen om met betonblokken een fundering te metselen, die niet door water aangetast wordt, die niet afbrokkelt en ook niet verzakt. We hopen de funderingen allemaal tegelijk te metselen (per dagcentrum), en vervolgens aan de ‘community’ te overhandigen. De traditionele leiders hebben de verantwoording op zich genomen om te zorgen dat de mensen het huis tot een goed einde brengen.  

Sommige mensen vinden deze werkwijze moeilijk, want we kunnen hen toch best meer geven of moeten hen zelfs meer geven. Anderen juichen dit plan toe. Want op deze manier geven we de mensen de eigen verantwoordelijkheid, laten we ze werken aan hun eigen, betere woning waarvan ze eigenaar mogen zijn. We bidden dat deze hulp hun mag helpen in de bouw van hun huis, in het voorkomen van problemen in de toekomst, maar vooral het belang van ‘dé fundering’ te leren. Niet alleen in betonblokken, maar vooral die Rots, waar we allemaal op bouwen moeten.

Blog Gerrit Oomen

TIMOTHEOS LOGO [DIAP] [RGB]


IBAN: NL57 RABO 0161 4855 02 t.n.v. St. Timotheos
BIC: RABONL2U
RSIN/ANBI: 850882990
KvK: 53445392

Stichting Timotheos
t.a.v. mw. J.G. Bos-Klaassen
Galileïlaan 23D
6716 BP Ede
Email: secretariaat@timotheos.nl

Magazine
Vacatures
Contact

© Copyright Timotheos              webdesign Treffend en Co              Privacyverklaring