Start nieuwe schooljaar

Ook in Malawi is de zomervakantie weer voorbij. Half september zijn onze basisscholen en is onze David Livingstone school (voortgezet onderwijs) weer open gegaan. Elke lesdag mag aan het begin van de dag Gods Woord weer klinken en horen de leerlingen een Bijbelverhaal van hun leerkracht. Graag praten wij u bij over de laatste ontwikkelingen in het onderwijs. 

Leerkrachten training 

Begin september organiseerden we een driedaagse studietraining voor de leerkrachten van Mbulumbuzi, Mulinga en Namitambo. De eerste dag was gericht op onderwijs, de tweede dag op Bijbelonderwijs en de derde dag op zondagsschool. De leerkrachten geven namelijk, naast de doordeweekse les op de basisschool, op zondag op onze centra ook zondagsschool. Het is mooi om te zien hoe betrokken en liefdevol de leerkrachten richting de kinderen zijn. 

1,5
1
2
3
4
5
6
7
8
9

Belangrijke ontwikkelingen op onze basisscholen

Mrs. Cecilia, onze onderwijsofficer, praat ons bij over recente ontwikkelingen in het basisonderwijs. Vanuit het hoofdkantoor stuurt ze de hoofdonderwijzers van onze zes basisscholen aan. Ook gaat ze wekelijks op bezoek bij de scholen. Helder licht ze de ontwikkelingen toe:   

Inspectiebezoek: De inspectie heeft een bezoek gebracht aan onze basisscholen in Nyamithuthu en Mkomabassa voor een officiële registratie van de school bij de overheid. Dit bezoek is goed verlopen, dus we hopen dat we binnenkort de certificaten ontvangen. 

Uniforme uniformkleuren: Sinds dit schooljaar gebruiken we op elk centrum dezelfde uniformkleuren. Dat maakt de inkoop een stuk makkelijker en bespaart veel kosten. Eerder had elk centrum een eigen kleur, waardoor we altijd goed moesten opletten dat we de juiste kleurtint en benodigde meters kochten. Alle kleuters dragen nu een groen-wit uniform en alle basisschoolleerlingen een blauw-wit uniform. Door het dragen van een uniform is er geen onderscheid tussen kinderen uit de armste- en minder arme gezinnen. 

Stijgende kosten: Verder hebben we de laatste tijd met stijgende kosten te maken. Brandstofprijzen en papierprijzen stijgen en prijzen voor schoolmaterialen als pennen en potloden stijgen. Vooral de prijs van papier is gestegen. Dit zien we terug in de kosten voor boeken, schriften, readers en bijvoorbeeld geprinte kleurplaten en werkopdrachten voor de zondagsschool. Om de extra kosten te kunnen dekken, stellen we een bijdrage aan het Onderwijsfonds erg op prijs. 

1
2
3
4
5

Met schoolbus naar het VO

Op deze foto zie je hoe de oud-leerlingen van groep 8 vanuit Chigumukure, Nyamithuthu, Mkomabassa met een gezamenlijke schoolbus naar de David Livingstone school vertrekken. Voorheen regelden leerlingen zelf een minibus om naar de voortgezet onderwijsschool te reizen. Timotheos betaalde de kosten. Dit was een enorme operatie en een flinke kostenpost door de toenemende brandstofprijzen. Ook waren leerlingen regelmatig niet op tijd aanwezig. Nu veel leerlingen doorstromen naar onze eigen voortgezet onderwijsschool, is het efficiënter en goedkoper om leerlingen met een eigen gehuurde schoolbus te vervoeren. Tijdens de schoolperiodes overnachten de leerlingen op de David Livingstone school en in de vakanties gaan ze weer terug naar hun huis. 

Onderweg met de nieuwe schoolbus van het warme zuiden naar het koelere en hoger gelegen Zomba. Een reis van ruim vijf uur! Een hele belevenis voor de leerlingen. 

1
2
3

Hartelijke groet namens het team uit Malawi 

1
TIMOTHEOS LOGO


IBAN: NL57 RABO 0161 4855 02 t.n.v. St. Timotheos
BIC: RABONL2U
RSIN/ANBI: 850882990
KvK: 53445392

Stichting Timotheos
t.a.v. mw. J.G. Bos-Klaassen
Galileïlaan 23D
6716 BP Ede
Email: secretariaat@timotheos.nl

Magazine
Vacatures
Contact

© Copyright Timotheos              webdesign Treffend en Co              Privacyverklaring