Start nieuwe schooljaar

Vol enthousiasme begonnen de kinderen (na een vakantie van vier weken) op 10 oktober aan het nieuwe schooljaar. Ondertussen heeft het onderwijsteam in Malawi tijdens de vakantie niet stilgezeten. Wij praten u vanuit Malawi graag bij over onze bezigheden in de vakantie en alle ontwikkelingen!

Start klas 5 in Mkomabasa en Mulinga

De scholen in Mkomabasa en Mulinga zijn uitgebreid met een nieuwe klas 5 dankzij enkele enthousiaste ondernemers. Hieronder een kleine sfeerimpressie van de nieuwe schoolklassen. 

Een uitdaging: sollicitaties nieuwe schooldirecteur en leerkrachten

We zijn maar liefst vijf dagen bezig geweest met sollicitatiegesprekken om alle vacatures te vervullen. Daarnaast hebben we ook een reservelijst gemaakt van goede leerkrachten, voor het geval dat er een leerkracht uitvalt. De nieuwe schooldirecteur voor Mkomabasa was gelukkig snel gevonden. Voor de nieuwe leerkrachten voerden we niet alleen een gesprek, maar vroegen we hen ook om een proefles te geven. De aangenomen leerkrachten hebben inmiddels hun contract ondertekend en zijn door onze chauffeurs verhuisd naar de kinderzorgcentra. Soms met hun hele huishouden als ze uit een ander gebied afkomstig waren dan waar onze kinderzorgcentra staan.

Inspirerende startbijeenkomst school(adjunct)directeuren

Tijdens de startbijeenkomst met de school(adjunct)directeuren, bespraken we samen uitdagingen en ideeën om het onderwijs verder te verbeteren. Om iedereen optimaal te betrekken, had elke (adjunct)directeur een aantal agendapunten voorbereid; daarnaast was één van hen notulist en één van hen tijdbewaker. We bespraken onder andere: evaluatie van het afgelopen schooljaar, begeleidingsprogramma voor pubers die meerdere keren zijn gezakt, regelen van uniformen, registratie van onze scholen bij de overheid, financiën, evaluatie van het gedragsprotocol (mondelinge waarschuwing, schriftelijke waarschuwing, schorsing, ontslag) en invoering van examens Bijbelonderwijs zodat kinderen het zo goed mogelijk onthouden. Vol inspiratie ging iedereen na afloop weer naar huis!

Kleuterleerkrachten volgden cursus 'Early Childhood Development'

Een feestelijk moment voor de kleuterleerkrachten tijdens de vakanties: allemaal slaagden ze voor de cursus ‘Ontwikkeling in de vroege kinderjaren’. Een week lang leerden ze meer over hoe je spelenderwijs de ontwikkeling van jonge kinderen kan stimuleren. Als eindopdracht maakten ze elk een themaspeelhoek: een winkelhoek, een ziekenhoek, een muziekhoek... Bekijk de prachtige eindresultaten hieronder.

VakantieBijbelWeken

Een werkgroep van vijf Nederlandse vrijwilligers (Alien, Annie, Marika, Mariëlle en Leonie) heeft twee VakantieBijbelWeken georganiseerd. Op deze manier hebben de kinderen wat te doen en zijn ze extra bezig met Gods Woord. We hopen dat ook dit tot zegen mag zijn! Meer over de VakantieBijbelWeken leest u hier

Dagje weg met alle weeshuiskinderen

Een deel van de sponsorkinderen verblijft in een weeshuis op het terrein van onze kinderzorgcentra. Om ook hen een uitje te bieden organiseerden we voor elke locatie een dagje uit. De kinderen in Chigumukire bezochten Nyala Park, dat zich te midden van de suikerbietplantages bevindt. De kinderen uit Mulinga gingen met de minibus op pad naar Mbulumbuzi en de kinderen uit Mkomabasa naar Namitambo. Naast een inhoudelijk deel ('counseling'), genoten de kinderen van de spelletjes en de luxe lunch met kip en rijst. Alleen de reis met de minibus was al een belevenis op zich voor de kinderen. Zie je hoeveel kinderen er samen in één minibus passen? Ook veldwerker Bep en Thera waren van de partij. Genieten jullie mee van de gezelligheid? Zie de beelden hieronder!

Elke dag maaltijd

De kinderen zijn tijdens de vakanties ook gewoon welkom op onze kinderzorgcentra. Elke dag vertelt de dominee - net als tijdens de schoolperiode - een Bijbelverhaal en na afloop ontvangen ze net als anders een voedzame maaltijd met nsima (maïspap), groente en een eiwitrijk product.

Steun nu het onderwijsfonds!

Nu we op elk van onze zes kinderdagcentra een eigen basisschool hebben, is het voordeel dat we het Bijbelonderwijs zelf vorm kunnen geven en de kwaliteit kunnen borgen. Echter, dit betekent ook een toename van kosten. Denk aan kosten voor bouw, inrichting en onderhoud van schoolklassen, maar ook personeelskosten en ontwikkeling van lesmateriaal. De maandelijkse kind-sponsorbijdragen (die we ontvangen van vele trouwe sponsors die een kind in Malawi steunen) is onvoldoende om deze kosten te dekken. Deze kind-sponsorbijdrage is namelijk ook bedoeld voor de dagelijkse maaltijd, kleding, muskietennetten en waar nodig medische kosten voor de kinderen. Daarom doen we een hartelijke oproep aan u om het onderwijsfonds te steunen om deze extra kosten te dekken én zo een bijdrage te leveren aan Bijbels en kwalitatief goed onderwijs voor kinderen in Malawi. Steunt u ook het onderwijsfonds? Lees meer over het basisonderwijsfonds. 

Bestuur Stichting Timotheos
t.a.v. dhr. N. Verdouw (secretaris)
p/a Achterwillenseweg 98a
2805 KB Gouda

Email: secretaris@timotheos.nl
Telefoon: 0182-516754

Aanmelden voor nieuwsbrief

Contact voorlichting

Marijke de Wit - Bakker (voorlichter)
Email: mdewitbakker@timotheos.nl
Telefoon: 06-12363723

Gerda van Arnhem-Gerritsen (voorlichter)
Email: gvanarnhem@timotheos.nl
Telefoon: 06-19318847

Bart Lodder (voorlichter/fondsenwerver)
Email: bartlodder@timotheos.nl
Telefoon: 06-34912817

Aanmelden
Contact

Help mee!

Rekeningnummer NL57 RABO 0161 4855 02
t.n.v. Stichting Timotheos

Specifieke Doeleinden:
- Word donateur vanaf € 5 per jaar
- Help mee d.m.v. maandelijkse adoptie
- Steun een specifiek project


IBAN: NL57 RABO 0161 4855 02 t.n.v. St. Timotheos
BIC: RABONL2U
RSIN/ANBI: 850882990
KvK: 53445392

Stichting Timotheos
t.a.v. mw. J.D. Duerink-Folmer
p/a Wolweg 146
3776 LS Stroe
Email: secretariaat@timotheos.nl

Magazine
Vacatures
Contact

© Copyright Timotheos              webdesign Treffend en Co              Privacyverklaring