MUCCC home visit 18

De tweeling Misheck (links) en Cynthia (rechts) met oma Kayende en nichtje Femia voor hun huis. 

Toekomst voor familie Kayende

‘Als er zicht komt op nieuwe grond’ is het thema van dit magazine. Kent u dat gevoel? Dat na een moeilijke periode er plotseling weer licht gloort aan het einde van de tunnel? Dan is er weer hoop, hoop op toekomst. 


Ook in Malawi kennen veel van onze families moeilijke perioden. Velen hebben jaar na jaar een slechte oogst en lijden dag aan dag honger. Dan praat je niet meer over toekomst of over morgen. De mensen in Malawi leven bij de dag. Waarom zou je je druk maken over morgen als je vandaag niets hebt? In Nederland stel je misschien weleens de vraag: ‘Wat eten we vandaag?’ Voor veel Malawiërs is de vraag: 'Is er wat te eten vandaag?’  

Ook voor de tweeling Misheck en Cynthia (9 jaar) en hun nichtje Femia was dat lange tijd de vraag. Maar, sinds ze in ons programma zitten, krijgen ze zes dagen per week een maaltijd! Vandaag brengen we een bezoek aan agogo (oma) Kayende, bij wie ze wonen.  

Een zorgzame oma  
Toen Misheck en Cynthia nog erg jong waren, zijn hun vader en hun moeder overleden. Daarom kregen ze een plekje bij oma Kayende. Kort daarna kwam ook nichtje Femia bij hen wonen. Haar ouders gingen uit elkaar toen ze nog maar twee jaar oud was en zijn vervolgens vertrokken en nooit meer teruggekomen.   Oma Kayende was al erg arm voordat Misheck, Cynthia en Femia bij haar kwamen wonen, maar nu moeten ze met z’n vieren delen van de weinige oogst... Om wat extra bij te verdienen, haalt oma met de kinderen zand bij de rivier om te verkopen op de markt en droogt ze tabaksbladeren. Dit levert te weinig op om rond te komen. Zo zijn Misheck en Cynthia en nichtje Femia in ons programma terecht gekomen.  

Onderweg naar het dorpje Chikwaya 
Vanaf ons kinderzorgcentrum in Mulinga vertrekken we met een pick-up naar familie Kayende. Voorin zitten onze chauffeur en de dominee die vandaag onze vertaler is. Achterin de bak zitten wij met de kinderen.   

Met veel armgebaren legt de dominee aan de chauffeur uit waar familie Kayende woont. Het dorpje Chikwaya, daar moeten we zijn. Net als Mulinga niet vindbaar op de kaart. En bezoekers met een auto komen er zichtbaar niet vaak. Want hoe dichterbij we komen, hoe smaller en hobbeliger het pad wordt. Beschermend houdt Cynthia de hand van Femia vast, Misheck hangt stoer op de hoek van de autobak met een glimlach van oor tot oor. Ondertussen houden wij ons goed vast om ons hoofd niet te stoten door alle hobbels op de 'weg'. Dan stopt de chauffeur. De 'weg' houdt op. Misheck springt uit de bak. Lopend gaan we verder.    

Brandende zon 
De warme zon brandt op onze hoofden. Al dagen achtereen is het warm en droog en dat terwijl het het regenseizoen is. De maïs op het land is dor en hoewel het al bijna oogsttijd is, is er geen kolf te bekennen. Hoe zal het met de oogst van familie Kayende zijn? 

(Tekst gaat verder na de foto's)

Een lekkend dak 
Met een glimlach op haar gezicht heet oma ons hartelijk welkom. Bezoek wordt buiten ontvangen. Het huis bestaat uit slechts enkele vertrekken en een grasdak dat lekt. Als het regent slapen de kinderen bij de buren, zo vertelt oma.  Er staat een houten bankje klaar met een kleed ervoor op de grond. Oma gaat iets verderop zitten. Met de dominee nemen we plaats op het kleed. De dominee nodigt oma uit om ook op het kleed te komen zitten.  

Zicht op nieuwe grond 
Voor het gesprek begint, gaat de dominee in gebed. Oma vertelt hoe ze huilend God dankte toen ze hoorde dat de kinderen werden toegelaten tot het Timotheos programma. Wat er veranderde toen ze in het Timotheos programma kwamen? “De kinderen zien er nu veel beter uit. Ze zijn vol van energie" vertelt oma. En Misheck en Cynthia vertellen met blije ogen: “Dat we hebben leren lezen en schrijven!” Op de overheidsschool is dat niet vanzelfsprekend (zie kader). Na afloop van het huisbezoek eindigt de dominee weer met gebed. Hij draagt de nood van familie Kayende op aan de Heere.  

Tijd voor nsima 
Voordat we vertrekken, maken we nog wat laatste beelden. Enkele buurtkinderen kijken van een afstandje toe. Zouden zij geen school hebben? Dan is het tijd voor Misheck, Cynthia en Femia om weer naar school te gaan. Tijd voor nsima (maïspap). Oma heeft wat aardappels verzameld, net genoeg voor een middagmaaltijd voor haarzelf. “Gelukkig krijgen de kinderen eten op school”, vertelt ze. Ook horen ze elke dag op school een Bijbelverhaal. Als we aankomen op school, zijn de kinderen vrijwel direct uit het oog verdwenen om hun bordje nsima te halen dat de andere kinderen al (op) hebben.   Hoe de kinderen het vonden vandaag? “Het allerleukste was de rit met de galimoto (auto)”, vertelt Misheck. Later wil hij meester worden. We hopen dat hij dankzij dit onderwijs straks op eigen benen kan staan en andere kinderen kan helpen! 

Meekijken bij Misheck thuis en in de klas? 

Bekijk de video.

Basisonderwijs in Malawi 

  • Circa 88 procent van de kinderen staat bij een basisschool ingeschreven, echter slechts 33 procent van de kinderen rondt de basisschool af.
  • In landelijke gebieden ligt het voltooiingspercentage met 27 procent een stuk lager dan in stedelijke gebieden waar het voltooiingspercentage op 65 procent ligt.
  • De kwaliteit van het basisonderwijs op de gratis overheidsscholen is vaak ondermaats, door een tekort aan gekwalificeerde leerkrachten, een gebrek aan lesmateriaal en een gebrekkige infrastructuur waardoor onder andere klaslokalen overvol zijn.
  • Regelmatig blijven kinderen thuis van school om hun ouders/verzorgers te helpen met het huishouden of om geld te verdienen voor extra inkomsten. Daarnaast zijn onderwijsresultaten verder verslechterd door de recente coronapandemie en leerkrachtstakingen. 
  • Binnen Timotheos ontvangen kinderen via ons sponsorprogramma en vanuit het Basisonderwijsfonds onderwijs, evangelisatie en zorg. Uit het sponsorprogramma betalen we de individuele basiskosten per kind, zoals eten en indien nodig medische zorg. Uit het Basisonderwijsfonds financieren we de aanvullende onderwijskosten. Denk aan salarissen voor de leerkrachten, leermiddelen en onderhoud aan de gebouwen. 
TIMOTHEOS LOGO [DIAP] [RGB]


IBAN: NL57 RABO 0161 4855 02 t.n.v. St. Timotheos
BIC: RABONL2U
RSIN/ANBI: 850882990
KvK: 53445392

Stichting Timotheos
t.a.v. mw. J.G. Bos-Klaassen
Galileïlaan 23D
6716 BP Ede
Email: secretariaat@timotheos.nl

Magazine
Vacatures
Contact