Onze basisscholen

29 juli 2022

Zo… en nu éérst gaan zitten om de blog te schrijven! Daar moet ik altijd tijd voor maken, maar nu zeker! Het bestuursbezoek zit erop en morgen hopen er familieleden te arriveren (deze blog verschijnt een week later). Dat betekent dat alles weer klaargemaakt moet worden voor het volgende bezoek. En dat tussen de bedrijven door, want het werk gaat ook gewoon door.

Afgelopen week waren er bestuursleden uit Canada en Nederland in Malawi. Het was de eerste keer dat drie besturen (Nederland, Canada en Malawi) elkaar ontmoetten en gezamenlijk optrokken. Wat een zegen dat we nu één zijn en met elkaar het beste voor de organisatie en het werk van Timotheos kunnen zoeken! De bestuursleden hebben o.a. de kinderzorgcentra bezocht en met ons als collega’s gesproken. Vorige week mochten we aan hen presenteren hoe het achterliggende jaar is verlopen, wat er is bereikt, wat goed ging, waar we tegenaan liepen en wat onze plannen zijn voor het komende jaar. Dat was goed om te doen, ik kan me soms vooral richten op wat er in de toekomst verbeterd kan worden. Maar nu werd ik gedwongen om stil te staan, om terug en vooruit te kijken en dan besef je pas hoeveel er in een jaar is gedaan en hoeveel er is om dankbaar voor te zijn. Bijvoorbeeld dat we nu één organisatie zijn, dat veel dingen nu op álle centra goed geregeld zijn en dat we nu op alle centra een eigen basisschool hebben. Kortom: stilstaan en zegeningen tellen is de moeite waard!

Schoolboeken
In de achterliggende periode zijn we druk geweest met het regelen van de schoolboeken. Onze scholen hadden wel schoolboeken, maar de aantallen klopten vaak niet. Daarbij waren de boeken niet geplastificeerd, waardoor ze snel kapot gingen. We hebben de leerkrachten van onze scholen gevraagd alle boeken die er waren te tellen en te plastificeren. Daarna zijn alle boeken die er teveel waren teruggekomen naar het hoofdmagazijn. Op deze manier konden we veel tekorten aanvullen, maar er moesten ook boeken worden bijbesteld. Onder leiding van vrijwilliger Florus hebben een paar studenten zo’n 3000 boeken geplastificeerd. Daarna heeft hij op alle scholen de boeken geteld en aangevuld. Een megaklus, waar we hem ontzettend dankbaar voor zijn! De schooldirecteuren en leerkrachten hebben getekend voor ontvangst. Zij zijn nu verantwoordelijk om de boeken netjes en de voorraden op peil te houden.

Onze basisscholen
Zoals ik al schreef hebben we sinds dit jaar op alle kinderzorgcentra een eigen basisschool. Een overzichtje:

Mbulumbuzi ST1 t/m 8 Mkomabasa ST1 t/m 5
Namitambo ST1 t/m 8 Nyamitutu ST1 t/m 4
Chigumikire ST1 t/m 8 Mulinga ST1 t/m 4

Een volledige basisschool heeft acht klassen. Als wij een basisschool starten, beginnen we altijd met ST1 t/m 4. Dit is één schoolblok. Daarna breiden we elk schooljaar met één klas uit. In Chigumikire hebben we sinds vorig jaar een volledige basisschool. In Namitambo en Mbulumbuzi sinds dit jaar. Dit jaar zijn we begonnen met onze basisscholen in Mulinga en Nyamitutu. Volgend schooljaar (oktober 2022) hopen we daar te beginnen met ST5. Dankzij de donors is de bouw van het 2e schoolblok op beide locaties begonnen. Daar zijn we heel blij mee! In Mkomabasa hopen we te starten met ST6.

Registratie
Het is belangrijk dat onze basisscholen officieel worden geregistreerd. Dit kan alleen als ze voldoen aan de voorwaarden van de overheid. De afgelopen periode hebben we hier hard aan gewerkt. Inmiddels heeft het inspectiebezoek in Mulinga en Nyamitutu plaatsgevonden. De inspecteurs waren dik tevreden! Ze vroegen zelfs of personeel van andere scholen onze scholen mogen bezoeken om van ons te leren. Ze zijn nu bezig met hun rapport, waarmee wij straks onze scholen kunnen laten registreren op het hoofdkantoor in Lilongwe. Voor de groepen 8 zijn speciale voorwaarden gesteld door MANEB (Malawi National Examinations Board). Als we hieraan voldoen kunnen de eindexamens op onze eigen scholen plaatsvinden. Voor onze school in Chigumikire is dit al geregeld en we verwachten dat we dit binnenkort ook rond hebben voor Mbulumbuzi en Namitambo. Zo maken we samen met onze leerkrachten en schooldirecteuren mooie stappen. En dat alles voor goed, christelijk onderwijs in Malawi!

Eindexamens ST8
Vorige week schreven onze ST8 leerlingen de landelijke eindexamens. Dit zijn pittige examens (in het Engels) die bepalend zijn voor hun toekomst. Hoe beter ze scoren, hoe meer kans ze hebben dat ze geselecteerd worden voor goed voortgezet onderwijs. Daarbij laten de uitslagen ook iets zien van de kwaliteit van het onderwijs op onze scholen. We zijn benieuwd!

In de achterliggende periode hebben de leerkrachten en de kinderen heel hard gewerkt aan de voorbereidingen. De kinderen kregen voor en/of na schooltijd extra les, waarin ze niet alleen de stof van ST8 hebben behandeld, maar ook van alle voorgaande jaren. We hopen en bidden dat de Heere hen geeft wat nodig is en ook dat ze Hem daarom vragen. Wilt u ook voor hen bidden?

Hartelijke groet,
Thera

Bestuur Stichting Timotheos
t.a.v. dhr. N. Verdouw (secretaris)
p/a Achterwillenseweg 98a
2805 KB Gouda

Email: secretaris@timotheos.nl
Telefoon: 0182-516754

Aanmelden voor nieuwsbrief

Contact voorlichting

Marijke de Wit - Bakker (voorlichter)
Email: mdewitbakker@timotheos.nl
Telefoon: 06-12363723

Gerda van Arnhem-Gerritsen (voorlichter)
Email: gvanarnhem@timotheos.nl
Telefoon: 06-19318847

Bart Lodder (voorlichter/fondsenwerver)
Email: bartlodder@timotheos.nl
Telefoon: 06-34912817

Aanmelden
Contact

Help mee!

Rekeningnummer NL57 RABO 0161 4855 02
t.n.v. Stichting Timotheos

Specifieke Doeleinden:
- Word donateur vanaf € 5 per jaar
- Help mee d.m.v. maandelijkse adoptie
- Steun een specifiek project

TIMOTHEOS LOGO


IBAN: NL57 RABO 0161 4855 02 t.n.v. St. Timotheos
BIC: RABONL2U
RSIN/ANBI: 850882990
KvK: 53445392

Stichting Timotheos
t.a.v. mw. J.G. Bos-Klaassen
Galileïlaan 23D
6716 BP Ede
Email: secretariaat@timotheos.nl

Magazine
Vacatures
Contact

© Copyright Timotheos              webdesign Treffend en Co              Privacyverklaring