10. Thera optie 1

Regenseizoen

Hoe zal het dit jaar gaan met de regen? Vorig jaar leek het goed te gaan. Tot cycloon Freddy kwam in maart. Toen zijn er, net als in 2019, veel gewassen weggespoeld, waardoor er nu meer honger is. We hopen en bidden met en voor de Malawiërs dat ze dit jaar wel een goede oogst kunnen binnenhalen.  

Spannend seizoen 
Het regenseizoen is altijd een spannend seizoen. Niet alleen omdat de regen bepalend is voor de oogst, maar ook omdat het vaak heel hard regent. In korte tijd valt er enorm veel water, waardoor wegen en bruggen onder water staan. Ook kan het hevig onweren. Regelmatig lees ik in het nieuws dat mensen getroffen zijn door de bliksem. En als je dan denkt aan onze kinderen die elke dag lopend naar onze kinderzorgcenta komen, dan is er alle reden om voor hen te bidden!  

Muggen en malaria 
Het regenseizoen is ook spannend, omdat er veel meer muggen zijn, waardoor de kans op malaria groot is. Als je malaria hebt, is het belangrijk dat je zo snel mogelijk de nodige medicijnen krijgt. Doe je dit niet dan word je heel ziek en kun je er zelfs aan overlijden. De benodigde medicijnen zijn gratis te krijgen in de klinieken en ziekenhuizen van de overheid. De uitdaging is dus om op tijd te ontdekken dat je malaria hebt én zo snel mogelijk naar een kliniek of ziekenhuis te gaan. Voor ons is dat eenvoudig. Als we vermoeden dat we malaria hebben, rijden we naar het ziekenhuis voor een malariatest en medicijnen. Voor de mensen in de dorpen is dit vaak anders.   

Met spoed naar het ziekenhuis 
Zo ook voor Celine (niet haar echte naam) uit Mulinga. Ze voelde zich al een poosje niet lekker, maar kwam toch gewoon naar school. Totdat ze 's nachts opeens zo ziek werd dat ze bewusteloos raakte. Haar moeder kwam snel naar ons kinderzorgcentrum toe om de matron, verantwoordelijk voor zorg op het kinderzorgcentrum, in te lichten. Samen zijn ze direct naar de dichtstbijzijnde kliniek gegaan. Daar bleek dat Celine malaria in een vergevorderd stadium had. Helaas had de kliniek de nodige medicijnen niet op voorraad en daarom werd Celine doorverwezen naar het districtziekenhuis. Op kosten van Timotheos zijn ze daar zo snel mogelijk naar toe gegaan. Dit was zo'n drie kwartier rijden. Eerst met een motortaxi en daarna met de minibus. In het ziekenhuis werd Celine met spoed geholpen. Ze kreeg de nodige medicijnen en na drie dagen mocht ze weer naar huis.  

TIMOTHEOS LOGO


IBAN: NL57 RABO 0161 4855 02 t.n.v. St. Timotheos
BIC: RABONL2U
RSIN/ANBI: 850882990
KvK: 53445392

Stichting Timotheos
t.a.v. mw. J.G. Bos-Klaassen
Galileïlaan 23D
6716 BP Ede
Email: secretariaat@timotheos.nl

Magazine
Vacatures
Contact