Stéphanos en Timotheos slaan handen ineen voor noodhulp Malawi

26 januari 2022

Vandaag ontvingen we vanuit Malawi meer informatie over de gevolgen van orkaan Ana. Gert Oomen (algemeen directeur) en Bart Lodder (programma manager) zijn samen op pad geweest. Twee provincies onder de bergen, Chikwawa en Nsanje, blijken zeer ernstig getroffen. Een groot gedeelte is overstroomd, honderden mensen zijn dakloos geraakt. De omvang van de schade is groot. Het eten op de markt is uitverkocht, supermarkten raken leeg. De wegen zijn op veel plaatsen kapot. Samen met Stichting Stephanos biedt Timotheos steun aan de getroffen Malawiërs. Vanuit Nederland starten de stichtingen een gezamenlijke fondswervingsactie.

Omgeslagen kano
Er varen kano’s om mensen vanuit hun huizen te evacueren. Soms zelfs uit bomen. We hoorden een schrijnend verhaal over een kano die omsloeg, waarbij alle inzittenden zijn gestorven. Doordat er geen moderne vervoersmiddelen als boten of vliegtuigen zijn, is het op dit moment nog heel moeilijk om de mensen in de getroffen gebieden te bereiken.

Nauwelijks te eten
Veel families zijn alles kwijtgeraakt. Hun huis, hun bezittingen. Maar ook het gewas dat op de kleine stukjes land stond. Wat heeft water toch een verwoestende kracht! De opkomende maïs, waar mensen eigenlijk tot volgend jaar april van zouden moeten leven, is weggespoeld. Kinderen kunnen niet naar school, dus ook die voedselvoorziening wordt gemist. Doordat de groenten van het land zijn weggespoeld, kan er alleen eten worden gekocht in de winkels. De meesten mensen kunnen dat echter niet betalen. Het eten dat in de zuidelijke gebieden nog beschikbaar was, raakt steeds verder op.

Werkveld van Timotheos
Drie van onze zes kinderzorgcentra liggen in het zuidelijk gebied dat getroffen is door de orkaan. We zijn intensief bezig om de schade rondom de centra te inventariseren, maar tot nu toe is dat moeilijk. Vanuit Blantyre kunnen we deze centra nog niet bereiken, doordat de enige weg naar het zuiden overstroomd is. De ‘senior staff’, het management van de scholen, gaat daarom zelf – waar mogelijk - de dorpen in om de schade te inventariseren. Ze rapporteren wat de staat van de huizen is en hoe de gewassen erbij staan. Maar doordat er geen elektriciteit is en mobiele telefoons leeg raken, krijgen we moeilijk contact.

Met huisraad en al op straat
In een van de getroffen gebieden waren vandaag al zeven opvangkampen (veelal schoolgebouwen) beschikbaar. Honderden gezinnen die gevlucht zijn voor het water worden daar opgevangen. Op andere plekken staan nog veel mensen met hun huisraad langs de kant van de weg. Dhr. Kholofati, leidinggevende van de drie zuidelijke kinderzorgcentra, laat weten dat de mensen zich zorgen maken. “Sommigen schuilen in kerken, in klaslokalen of bij bekenden.” Hulporganisaties als het Rode Kruis en Unicef komen langzaam op gang.

Duizenden mensen zitten vandaag zonder eten, zonder elektriciteit, zonder dak boven hun hoofd. En hoe zal het morgen zijn? Timotheos werkt samen met Stephanos aan een actieplan voor noodhulp. Mogen we rekenen op uw steun? 

Bestuur Stichting Timotheos
t.a.v. dhr. N. Verdouw (secretaris)
p/a Achterwillenseweg 98a
2805 KB Gouda

Email: secretaris@timotheos.nl
Telefoon: 0182-516754

Aanmelden voor nieuwsbrief

Contact voorlichting

Marijke de Wit - Bakker (voorlichter)
Email: mdewitbakker@timotheos.nl
Telefoon: 06-12363723

Gerda van Arnhem-Gerritsen (voorlichter)
Email: gvanarnhem@timotheos.nl
Telefoon: 06-19318847

Bart Lodder (voorlichter/fondsenwerver)
Email: bartlodder@timotheos.nl
Telefoon: 06-34912817

Aanmelden
Contact

Help mee!

Rekeningnummer NL57 RABO 0161 4855 02
t.n.v. Stichting Timotheos

Specifieke Doeleinden:
- Word donateur vanaf € 5 per jaar
- Help mee d.m.v. maandelijkse adoptie
- Steun een specifiek project

© Copyright Timotheos              webdesign Treffend en Co              Privacyverklaring