Terug van verlof

4 juni 2022

Wat moet je schrijven als je net terug bent van verlof? Voor mijn gevoel heb ik niet veel te vertellen. Toch wil ik u graag schrijven, al is het alleen maar om u te laten weten dat ik uw betrokkenheid en meeleven waardeer.

Ontmoeten
Mijn verlof in Nederland is voorbij gevlogen. Het was fijn om bij het huwelijksjubileum van mijn ouders te kunnen zijn, mijn familie en vrienden weer te zien en te genieten van de lente. Ik kijk terug op twee mooie avonden in Barneveld en Gouda. Het blijft spannend om voor zo'n grote groep te staan en tegelijk is het fijn om u iets te kunnen laten zien van ons werk in Malawi en u te ontmoeten. Onder andere de leuke vragen van kinderen in Barneveld en de spontane gesprekjes met oude bekenden in Gouda zal ik niet snel vergeten. Ik heb me verwonderd over de betrokkenheid en het meeleven tijdens deze avonden. Ook vanuit mijn omgeving en kerkelijke gemeente. Ik blijf ervaren dat dit mij echt tot steun is. Dankuwel! 

Schiphol
Na 5 weken was het weer tijd om terug te gaan naar Malawi. Dat voelt altijd dubbel. Zin om weer aan de slag te gaan, maar afscheid nemen is nooit fijn. Wat zal er in het komende jaar gebeuren? Zien we elkaar nog terug? Dat weten we niet. Niets is zo onzeker als het leven. Daarom is het zo belangrijk dat we geborgen zijn, maar ook dat we weten dat God overal is.

In het nieuws had ik al gelezen over de drukte op Schiphol. We waren daarom al vier uur van tevoren op de luchthaven. Tot onze verbazing was het helemaal niet druk bij de incheckbalie en ook op de route naar de bagagecontrole was het rustig. We trokken de conclusie dat dit kwam, omdat de meivakantie voorbij was en besloten nog even lekker te genieten van een bakje koffie in de zon. Toen we even later in dezelfde hal terug kwamen, stonden er tot onze schrik heel veel mensen in een hele lange rij voor de bagagecontrole. Dat was echt even knijpen! Ik heb twee uur in de rij gestaan en als het vliegtuig op tijd was vertrokken, had ik mijn vlucht gemist. 

Gelukkig is het allemaal goed gekomen en arriveerde ik na een voorspoedige reis veilig in Malawi. De collega's op Mapanga (waar ik woon) hadden de compound versierd en een mooi bosje bloemen in mijn huis neergezet om mij welkom te heten. Heel leuk!  

Natuur
Malawi is nu op z'n allermooist. Het regenseizoen is net voorbij en alles groeit en bloeit. Aan de bananenbomen voor mijn huis hangen grote trossen bananen. Echt genieten! Omdat het koude seizoen in Malawi is aangebroken, was het een stuk makkelijker om te acclimatiseren. Lekker onder je dekbed kruipen is veel fijner dan wakker liggen van de warmte! Het fijne weerzien met de collega's en het vele werk zorgden er ook voor dat ik mijn draai snel had gevonden
. 

Nieuwe kinderen
In Mkomabasa hebben we een heel aantal nieuwe kinderen in ons programma kunnen opnemen. Zij mogen nu ook elke dag naar het kinderzorgcentrum komen voor (Bijbel)onderwijs, eten, etc. Een grote verandering in hun jonge leven waar zij en hun verzorger ontzettend dankbaar voor zijn! Inmiddels zit de 2e schooltermijn erop. De kinderen hebben weer examens geschreven en genieten nu van hun welverdiende vakantie. En wij zijn natuurlijk weer erg benieuwd naar de resultaten!

Naast het gewone werk zijn wij bezig met het maken van een handboek waarin alles wat we doen op onze kinderzorgcentra, staat beschreven. Een hele klus, maar wel heel belangrijk. Het geeft veel inzicht en duidelijkheid, waardoor het voor onze Malawische collega's een stuk makkelijker is om het werk zelfstandig en op een goede manier te doen.

Binnenkort hopen we ook te beginnen met de laatste fase van de noodhulp, namelijk de (her)bouw van huizen. Daarover de volgende keer meer D.V. 

Prijsstijging
Net als in Nederland stijgen de prijzen hier flink. Alles is een stuk duurder dan voorheen. Wij voelen dit al in onze portemonnee, laat staan de mensen die minder te besteden hebben. Daarnaast heeft de overheid op aanraden van het IMF besloten om de waarde van de Malawische kwacha (munteenheid) 25% te laten dalen. Op deze manier komt er meer buitenlands geld binnen waardoor Malawi in staat blijft om te importeren. Dit voorkomt dat producten (zoals levensmiddelen en brandstof) opraken. Maar de waardedaling betekent ook dat alles 25% duurder wordt en dat terwijl alles al een stuk duurder is dan normaal. Dit is zorgelijk.

Dit jaar is voor veel Malawiërs al een zwaar jaar vanwege de beperkte oogst (door de overstromingen) en door de prijsstijging zal er nog meer honger worden geleden. En toch... ook dit jaar komen gemeenteleden naar de kerk met emmers vol maïs. Ook dit jaar geven zij hun gaven om de Heere te danken voor de oogst die Hij heeft gegeven. Ook al is het veel minder dan gehoopt, toch zijn ze zich er van bewust dat het Gods gave is en willen zij Hem daarvoor danken. Om stil van te worden! 

Pinksteren
Tot slot: het is bijna Pinksteren. Met Pinksteren denken wij aan de uitstorting van de Heilige Geest. Op de Pinksterdag werden de discipelen vervuld met die Geest, waardoor ze Gods Woord in allerlei talen konden preken. Door Gods Woord en Geest werden die dag duizenden mensen tot God bekeerd. Ook in 2022 wordt Gods Woord gezaaid en Diezelfde Geest leeft nog! Laten we daarom blijven bidden om de komst van Gods Geest in ons hart, maar ook in de harten van onze naasten, dichtbij en ver weg. Want zó wordt Zijn Koninkrijk uitgebreid tot Zijn eer!
 


Hartelijke groet,
Thera

Bestuur Stichting Timotheos
t.a.v. dhr. N. Verdouw (secretaris)
p/a Achterwillenseweg 98a
2805 KB Gouda

Email: secretaris@timotheos.nl
Telefoon: 0182-516754

Aanmelden voor nieuwsbrief

Contact voorlichting

Marijke de Wit - Bakker (voorlichter)
Email: mdewitbakker@timotheos.nl
Telefoon: 06-12363723

Gerda van Arnhem-Gerritsen (voorlichter)
Email: gvanarnhem@timotheos.nl
Telefoon: 06-19318847

Bart Lodder (voorlichter/fondsenwerver)
Email: bartlodder@timotheos.nl
Telefoon: 06-34912817

Aanmelden
Contact

Help mee!

Rekeningnummer NL57 RABO 0161 4855 02
t.n.v. Stichting Timotheos

Specifieke Doeleinden:
- Word donateur vanaf € 5 per jaar
- Help mee d.m.v. maandelijkse adoptie
- Steun een specifiek project

TIMOTHEOS LOGO


IBAN: NL57 RABO 0161 4855 02 t.n.v. St. Timotheos
BIC: RABONL2U
RSIN/ANBI: 850882990
KvK: 53445392

Stichting Timotheos
t.a.v. mw. J.G. Bos-Klaassen
Galileïlaan 23D
6716 BP Ede
Email: secretariaat@timotheos.nl

Magazine
Vacatures
Contact

© Copyright Timotheos              webdesign Treffend en Co              Privacyverklaring