Kukolola Kochepa

28 mei 2022

Het weer in Malawi is nu een beetje te vergelijken met het weer in Nederland. Het is lekker zonnig, het is droog en de temperatuur varieert overdag van 20 – 25 graden. ‘s Morgens en ‘s avonds kan het behoorlijk fris zijn en daarom delen we in deze maand ook weer warme kleding en dekens uit aan de kinderen.

De oogst is op de meeste plekken van het land gehaald. Overal zie je kleine vrachtwagens rijden met zakken vol met maiskolven. De maisstengels staan nog op het land. Soms worden ze van het land gehaald en als brandstof gebruikt. Soms geeft men ze aan de koeien en ze kunnen ook gerust tot oktober op het land staan, totdat het land weer klaargemaakt wordt voor het nieuwe regenseizoen. Als ik de mensen vraag naar de oogst, is het algemene antwoord “kukolola kochepa” (een magere oogst). Veel mais is weggespoeld door de cycloon Ana, andere mais is verrot door de aanhoudende regens en ook is er op veel plekken ziekte in de mais geweest. Het zal een moeilijk jaar voor de mensen worden, want het is niet alleen de magere oogst, ook de prijzen van etenswaren en brandstof stijgen enorm. Veel mensen die een laag inkomen hebben, weten niet meer hoe ze rond moeten komen. Laat staan de mensen die helemaal geen inkomen hebben.

We merken dat de criminaliteit toeneemt. Een collega liep rond vijf uur met zijn vrouw op straat om nog wat boodschappen te doen. Opeens werd hij van achteren aangevallen en met een mes in zijn rug gestoken. Gelukkig was de wond niet diep, maar ze hebben wel zijn laptop en telefoon meegenomen. Hierdoor besef je weer temeer dat het niet vanzelfsprekend is dat je ‘s avonds veilig thuis mag komen. Dat het niet vanzelfsprekend is dat je de volgende dag wakker wordt na een goede nachtrust. Het is alles Zijn bewarende Hand en die hebben we elk ogenblik nodig.

Vorige week hadden we weer een training met onze pastorale werkers. Dit keer waren het twee dagen achter elkaar, zodat er meer tijd was om alle onderwerpen goed te bespreken. We bespraken met elkaar de gereformeerde leer en hoe we deze het beste kunnen overdragen aan de leerkrachten, die de kinderen elke dag uit de Bijbel vertellen. Het is mooi om te zien hoe de pastorale werkers met elkaar nadenken over de belangrijkste punten van het calvinisme. Je kunt echt merken dat ze daarin op de theologische opleiding van de ZHHK goed onderwezen zijn. Wel merk ik, dat ze het nog moeilijk vinden om de leer aan de leerkrachten duidelijk uit te leggen. De discussies met elkaar is een goede oefening voor hen. 

Als ik zo twee dagen met deze pastorale werkers op trek, voel ik me dankbaar. Ik zie dat we stapjes vooruit maken. Het werk gaat door en we doen het met elkaar. De sfeer is goed en de mensen zijn enthousiast. Tegelijk besef ik ook heel sterk dat dit alleen nog maar de vorm is. Wat is de hartvernieuwende genade van de Heilig Geest nodig! Zodat het alles mag zijn tot eer van Gods Naam en uitbreiding van Zijn Koninkrijk. Daar kijk ik naar uit!


Hartelijke groet,
Bep

Dubbelklik op de video voor volledig scherm.

Bestuur Stichting Timotheos
t.a.v. dhr. N. Verdouw (secretaris)
p/a Achterwillenseweg 98a
2805 KB Gouda

Email: secretaris@timotheos.nl
Telefoon: 0182-516754

Aanmelden voor nieuwsbrief

Contact voorlichting

Marijke de Wit - Bakker (voorlichter)
Email: mdewitbakker@timotheos.nl
Telefoon: 06-12363723

Gerda van Arnhem-Gerritsen (voorlichter)
Email: gvanarnhem@timotheos.nl
Telefoon: 06-19318847

Bart Lodder (voorlichter/fondsenwerver)
Email: bartlodder@timotheos.nl
Telefoon: 06-34912817

Aanmelden
Contact

Help mee!

Rekeningnummer NL57 RABO 0161 4855 02
t.n.v. Stichting Timotheos

Specifieke Doeleinden:
- Word donateur vanaf € 5 per jaar
- Help mee d.m.v. maandelijkse adoptie
- Steun een specifiek project

TIMOTHEOS LOGO


IBAN: NL57 RABO 0161 4855 02 t.n.v. St. Timotheos
BIC: RABONL2U
RSIN/ANBI: 850882990
KvK: 53445392

Stichting Timotheos
t.a.v. mw. J.G. Bos-Klaassen
Galileïlaan 23D
6716 BP Ede
Email: secretariaat@timotheos.nl

Magazine
Vacatures
Contact

© Copyright Timotheos              webdesign Treffend en Co              Privacyverklaring