Vakantie

19 juli 2022

Het is op het moment echt fris en bewolkt. Het miezert veel en de thermometer geeft overdag 15 graden aan. Dat is nog niet echt heel koud, maar omdat we in huis en kantoor enkel glas hebben en geen verwarming, is dat toch wat onbehaaglijk. Ik kan begrijpen dat de mensen zich nu met winterjassen, mutsen, wanten en laarzen aankleden. In de slecht geïsoleerde huisjes in de dorpen is het nog wel wat kouder, vrees ik. Gelukkig duurt het winterseizoen niet zo lang. Rond augustus loopt de temperatuur vaak al weer op.

De vorige keer schreef ik dat de prijzen in de winkels flink stijgen. Dat is alleen nog maar erger geworden, omdat de regering besloten heeft om de waarde van de Malawische kwacha (munteenheid) 25% te laten dalen. Op deze manier komt er meer buitenlands geld binnen, waardoor Malawi in staat blijft om te importeren. De waardedaling voorkomt dat producten zoals levensmiddelen en brandstof opraken, maar betekent echter ook dat alles 25% duurder wordt. Dit terwijl alles al een stuk duurder is dan voorheen. Deze situatie is zorgelijk, vooral voor de mensen met lage inkomens.

Op dit moment hebben de kinderen twee weken vakantie. De tweede schooltermijn zit er weer op. De kinderen komen alleen naar de kinderzorgcentra voor een Bijbelverhaal en een warme maaltijd. Ik gebruik deze tijd om de weeshuisjes te bezoeken. De moeders van de weeshuisjes doen elke dag een dagsluiting met de kinderen waarin ze een verhaal uit de kinderbijbel voorlezen, met de kinderen de psalm en Bijbeltekst herhalen en de vragen en antwoorden over de Korte Catechismus van Mrs. Mackenzie doornemen. Het is mooi om deze momenten bij te wonen, om te zien hoe de moeders dit doen en hen te helpen om deze taak te verbeteren. Je ziet tegelijk ook veel van de kinderen. Over het algemeen zien we dat de kinderen van de weeshuisjes een voorsprong hebben wat betreft Bijbelkennis en ook het Bijbellezen. Dat is bemoedigend.

De moeders hebben nu een Bijbelrooster gekregen dat ze moeten volgen. Het blijkt nog niet altijd duidelijk voor hen te zijn hoe ze dit moeten doen. Daarom is het ook goed dat ik hen op weg help. Ik neem ook knutselspullen mee en doe wat knutselactiviteiten met de kinderen, zodat ze zich tijdens regenachtige dagen in huis kunnen vermaken. Daar genieten ze heel erg van en de moeders doen net zo enthousiast mee als de kinderen! De kamers worden meteen opgevrolijkt door hun knutselwerkjes.

In april zijn we op ons kantoor begonnen om een Bijbelstudie met onze collega’s te doen. We doen dat één keer in de maand op vrijdagmiddag. De eerste keer ging het over een preek van J.C. Ryle: “Onze zielen”. We gingen in groepjes uiteen om een aantal vragen te beantwoorden. Toen we weer bij elkaar kwamen, kwam de discussie al snel op de uitverkiezing. Dat is een nieuw onderwerp voor de meeste collega’s. Diegenen die naar de RPC gaan, zijn er bekend mee, maar voor anderen is het onbekend. Dan besef je weer welk een groot voorrecht het is dat je van jongs af aan onderwijs hebt gekregen in de Bijbelse leer. Daarnaast is het schokkend dat het kan zijn, dat je dit voor het eerst hoort. We kregen veel negatieve reacties. Daarom besloten we om de uitverkiezing het onderwerp van de volgende Bijbelstudie te maken. Ds. J.C. Ryle heeft daar ook een heel duidelijke preek over geschreven. Het was goed om er op een open manier met elkaar over te spreken, ook al waren de reacties zo vol ongeloof. Ons doel is om duidelijk te maken dat de uitverkiezing Bijbels is en dat het de grootste troost is dat er een uitverkiezing is, omdat er anders niemand zalig kon worden. Na de Bijbelstudie bleven er nog veel vragen over. Sommige collega’s kwamen naar mijn kantoor om er nog even over door te praten. Dat is echt mooi. Dan merk je dat ze er echt mee worstelen. Ik hoop dat de Bijbelstudies tot zegen zijn voor de collega’s, om ook de troost van de uitverkiezing te ontdekken.

Hartelijke groet,
Bep

Dubbelklik op de video voor volledig scherm.

Bestuur Stichting Timotheos
t.a.v. dhr. N. Verdouw (secretaris)
p/a Achterwillenseweg 98a
2805 KB Gouda

Email: secretaris@timotheos.nl
Telefoon: 0182-516754

Aanmelden voor nieuwsbrief

Contact voorlichting

Marijke de Wit - Bakker (voorlichter)
Email: mdewitbakker@timotheos.nl
Telefoon: 06-12363723

Gerda van Arnhem-Gerritsen (voorlichter)
Email: gvanarnhem@timotheos.nl
Telefoon: 06-19318847

Bart Lodder (voorlichter/fondsenwerver)
Email: bartlodder@timotheos.nl
Telefoon: 06-34912817

Aanmelden
Contact

Help mee!

Rekeningnummer NL57 RABO 0161 4855 02
t.n.v. Stichting Timotheos

Specifieke Doeleinden:
- Word donateur vanaf € 5 per jaar
- Help mee d.m.v. maandelijkse adoptie
- Steun een specifiek project

TIMOTHEOS LOGO


IBAN: NL57 RABO 0161 4855 02 t.n.v. St. Timotheos
BIC: RABONL2U
RSIN/ANBI: 850882990
KvK: 53445392

Stichting Timotheos
t.a.v. mw. J.G. Bos-Klaassen
Galileïlaan 23D
6716 BP Ede
Email: secretariaat@timotheos.nl

Magazine
Vacatures
Contact

© Copyright Timotheos              webdesign Treffend en Co              Privacyverklaring