Onderhoud in Mbulumbuzi

We nemen jullie mee naar ons kinderzorgcentrum in Mbulumbuzi. Dit is het eerste opgerichte centrum van Timotheos, bestaande uit een basisschool, een centrale hal met keuken, een weeshuis, een speelterrein en drie woonhuizen voor de leiding van het centrum. De gebouwen zijn al wat ouder en er is best wat achterstallig onderhoud. Samen met onze lokale aannemer, Noah Sunde, gaan we aan de slag met metselaars, lassers, timmermannen en schilders.

De start 
We beginnen met een inventarisatie waarbij we alle gebouwen, het terrein en de speeltoestellen inspecteren. Vervolgens wordt er een lijst opgesteld van alle klussen die er gedaan moeten worden. Op basis daarvan komt Noah met handgeschreven offertes. Hij gaat vervolgens langs allerlei lokale winkeltjes om zijn materialen in te kopen en transporteert deze met zijn eigen mini-pick-up naar ons centrum. De klus duurt acht weken, terwijl alle activiteiten op het centrum gewoon doorgaan en de klaslokalen vol zitten. Dat vereist hier en daar wel wat onderlinge afstemming.

Vleermuizen
In Malawi hebben we veel last van vleermuizen die tussen het plafond en het dak zitten. Ze zijn moeilijk te bestrijden en de collega’s hebben al veel geprobeerd om ze te verjagen. Zelfs werden hiervoor autobanden in brand gestoken, waarbij de rook naar binnen geleid werd. Om er toch vanaf te komen, verwijderen we nu de plafonds. Echter, doordat de binnenmuren niet doorlopen tot tegen het dak, maar stoppen op plafondhoogte, moet de metselaar de muren opmetselen en opnieuw stuken.

Schade door harde wind
Omdat het soms hard kan waaien, zijn er veel deuren die staan te klapperen en daardoor kapotgaan. Om dit te voorkomen, hebben we deurstoppers gemaakt met een ketting aan de bovenzijde en een ijzeren pin aan de onderzijde met een gat in de vloer. Eenvoudig, maar wel effectief. Ook repareren we alle loszittende dakplaten van de klaslokalen, zodat er weer veilig les kan worden gegeven.

Schilderen
Nadat de metselaars en timmermannen hun werk afgerond hebben, wordt door de schilder alles weer voorzien van een nieuwe verflaag, zodat het er weer fris uitziet.

Het schoolplein
De speeltoestellen op het schoolplein van onze centra worden intensief gebruikt en slijten daardoor erg hard. We hebben met een lokale onderneming overlegd om te kijken naar een sterker ontwerp en hebben nu de frameconstructies kunnen verstevigen. Na acht drukke weken kunnen de kinderen en leerkrachten weer gebruikmaken van een mooie opgeknapte locatie!

TIMOTHEOS LOGO


IBAN: NL57 RABO 0161 4855 02 t.n.v. St. Timotheos
BIC: RABONL2U
RSIN/ANBI: 850882990
KvK: 53445392

Stichting Timotheos
t.a.v. mw. J.G. Bos-Klaassen
Galileïlaan 23D
6716 BP Ede
Email: secretariaat@timotheos.nl

Magazine
Vacatures
Contact