Ja, we zijn al vaak in Malawi geweest. En ja, we keken ernaar uit om nu voor langere tijd te gaan. Maar als je er dan daadwerkelijk bent voor een langere periode, voelt het in het begin toch wat onwennig.
Waar zet je al je spullen neer bijvoorbeeld? En waar doe je inkopen? Hoe gaat je nieuwe werkplek eruitzien? Wat ga je tegenkomen? Enfin, gewoon maar beginnen. En het went snel, zeggen we nu na een week of vier. Op het werk hebben we een goede start gemaakt. Het was fijn om de collega’s weer te zien. Grotendeels hetzelfde team als afgelopen zomer. Enkele collega’s zijn vertrokken en weer nieuwe zijn gestart. Zo gaat dat. Ook in Malawi.
Inspecties met de aannemer Florus heeft als coördinator van het onderhoud al direct meer dan genoeg werk. Voor enkele van onze kinderdagcentra wordt momenteel een soort renovatieplan opgesteld. Florus doet dan samen met een aannemer een ronde over het hele terrein. Alle gebouwen worden geïnspecteerd en er wordt een lijst gemaakt van de benodigde werkzaamheden en materialen. Daarmee gaat de aannemer aan de slag en hij komt met een offerte. Die wordt vervolgens besproken, al dan niet aangepast en goedgekeurd. Daarna kunnen de werkzaamheden beginnen.
Allerlei aanvragen En tussendoor komen er allerlei urgente en minder urgent aanvragen. Van centrum X komt de klacht dat de geit telkens wegloopt. Kan Florus meedenken in een oplossing voor een goede afsluiting van het geitenhok? Op centrum Y is de waterpomp kapot en nu moet iedereen 1,5 kilometer lopen voor water. Niet echt handig. Kan er met spoed iets aan gedaan worden? En van centrum Z komt de melding dat er enkele stalen dakplaten van een klaslokaal zijn los gewaaid. Dit maakt een heleboel lawaai en bovendien is het een gevaarlijke situatie. Als er iets losraakt en de kinderen zitten in de klas, kan het goed mis gaan. Dus direct contact opnemen met de aannemer. Die kan gelukkig snel zijn materialen inkopen en de volgende dag het dak repareren. Dan zijn er ook nog de voertuigen van de stichting. Florus heeft een overzicht gemaakt van de auto’s en de truck met bijbehorende gegevens. Bart Geurtsen en Wilfred Kooiman uit Nederland zijn een week komen helpen om de auto’s te inspecteren en de meest noodzakelijke dingen te repareren. Super fijn!
Van start met onderzoek Janneke heeft inmiddels ook de slag te pakken. Zij start met een onderzoek naar de organisatiestructuur en hoe dingen binnen de organisatie geregeld zijn. Op basis daarvan schrijft ze een advies. Het begint vooral met luisteren. Luisteren hoe de mensen hier het werk ervaren. Wat loopt goed, wat kan verbeterd worden? Dit is waardevolle input voor een adviesrapport. Het geeft ook veel inzicht in het leven in Malawi. De verhalen zijn soms schrijnend. In deze periode van het jaar wordt de meeste honger geleden in Malawi. De oogst is D.V. in april. De maanden die daaraan voorafgaan, zijn voor velen ontzettend moeilijk. Veel van de kinderen die onze programma’s bezoeken hebben thuis geen of nauwelijks eten. Gelukkig krijgen ze bij Timotheos een ontbijt (voedzame pap) en tussen de middag lunch (traditionele Nsima met groenten en soms een ei of wat vlees). Als ze naar huis gaan, is er vaak geen eten en dus gaan ze met een lege maag naar bed. De volgende ochtend is er ook geen eten en komen ze hongerig naar school. Een leraar vertelt dat de lessen ’s middags meestal veel beter verlopen. Dan hebben de kinderen goed gegeten en doen ze actief mee. Wat een verschil met Nederland…
Onverwachte dingen En ja, tussendoor gebeuren er ook onverwachte dingen. Een lekke band met de auto. Hevige regenval waardoor je zonder vierwielaandrijving enkele van onze kinderdagcentra niet kunt bereiken en je planning in de war loopt. Een kapotte wasmachine die je beter zelf kunt repareren dan de plaatselijke loodgieter. Onverwachts je auto tanken op zondag, omdat de brandstofmeter plotseling aangeeft dat het hoog tijd is en je bang bent dat je de kerk niet meer gaat bereiken (blijkt dat de brandstofmeter kapot is). Muizen boven het plafond. Regelmatig stroomuitval. En zo is er elke dag wel iets.
Zomaar even een inkijkje. Het is goed om in Malawi te mogen zijn. We hopen de organisatie een stapje verder te kunnen helpen naar vastere grond onder de voeten.