Maar de praktijk is soms weerbarstig. We delen zomaar enkele dilemma’s met u:
- Je hebt gepland om naar locatie X te gaan vandaag. Je moet alleen nog even de auto tanken en dan kun je vertrekken. Helaas, de brandstof is op… Je probeert het bij verschillende tankstations en eindigt ergens in een lange rij auto’s in de hoop dat er nog brandstof is op het moment dat je aan de beurt bent. Daar gaat de planning van die dag.
- Je wilt het onderhoud op een centrum goed aanpakken. En daarom goede materialen kopen, zodat dingen die kapot zijn of onderhoud nodig hebben, naar behoren gerepareerd kunnen worden. Alleen… de kwaliteit van de materialen die je wilt kopen, laat zeer te wensen over. Je moet het doen met ‘actionkwaliteit’ zoals Florus het vaak uitdrukt. Hoe geef je onderhoud goed vorm als de materialen niet deugen?
- Medewerkers (ook op kantoor) hebben vaak heel weinig computervaardigheden. Dat komt omdat mensen niet opgroeien met computers zoals wij in Nederland. Het wordt op de meeste scholen ook niet of beperkt aangeleerd. Maar wij willen ze wél graag leren om dingen te plannen, om overzichtelijk te werk te gaan en gegevens netjes bij te houden. Maar telkens als je overzichten onder ogen krijgt en gaat controleren op details, slaak je een zucht. Er zitten wéér fouten in. Er zijn wéér dingen vergeten. Wat te doen? Zelf oppakken of toch nog een keer proberen uit te leggen en hopen dat het een volgende keer wel beter gaat?
- Maar het gaat nog een spa dieper. Hoe ga je om met vertrouwen? Je weet vaak niet goed wie je wel en niet kunt vertrouwen. De verleidingen zijn zo groot. Ook voor onze medewerkers. Als je thuis niets hebt, kom je snel in de verleiding om even wat mee te nemen uit de grote voorraad. Timotheos heeft toch genoeg. Of, als je auto net getankt is, waarom niet een paar liter aftappen en privé verkopen? Heb je weer wat extra’s thuis. Timotheos heeft toch genoeg. Eerlijk zullen we delen. Toch? De afgelopen periode was Timotheos helaas genoodzaakt om enkele medewerkers te ontslaan vanwege verschillende vormen van diefstal. Dilemma: hoe bouw je aan duurzame en eerlijke relaties?
Iedere veldwerker kan dit lijstje moeiteloos aanvullen met veel andere voorbeelden. Soms denk je: Waar zijn we ook alweer aan begonnen? Die dromen gaan we nooit verwezenlijken.
Maar. Had iemand ooit verteld dat het makkelijk zou zijn? En zijn we hier om onze eigen dromen te verwezenlijken?
Waar krijgen we energie van? Als we zien dat het toch mooi opknapt, ondanks de beperkte middelen. Als we zien hoe creatief de Malawiërs zijn in het werk en dingen kunnen repareren met zelfbedachte middelen. Als we zien dat er meer structuur komt in de organisatie. Als we zien dat collega’s goed met elkaar samenwerken in een team. Als we zien dat zoveel kinderen eten, onderwijs en Bijbels onderwijs mogen ontvangen. Elke dag opnieuw. Is dat geen reden genoeg om dankbaar te zijn? Om elke dag met frisse moed op te staan en het werk weer aan te vangen?
Een jaar in Malawi is voorbijgevlogen. We mochten de gezondheid en kracht krijgen om ons werk te doen. En gelukkig, we hoeven zelf niet te bekijken wat het opgeleverd heeft. En of het genoeg is. Ons wordt slechts gevraagd te doen wat onze hand vindt om te doen. Bid en werk!